Nieuws

Expositie bij de kleuters op de Schalm (klaverblad 8 maart 2023)

https://cdn1.deschalmvught.nl/uploads/Editor/schermafbeelding-2023-03-27-140818.png

Mei 2021 Herdenking kindertransport kamp Vught.

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/400-vlinders-om-joods-kindertransport-vanuit-vught-te-herdenken~a4fe9f69/

 

november 2019 (Brabants Dagblad)

Heropening Nationaal Monument Kamp Vught met koning Willem Alexander en leerlingen van De Schalm.

Door een bijzonder popje op een sokkel te plaatsen opende koning Willem-Alexander symbolisch het vernieuwde en uitgebreide NM Kamp Vught.
 

Sophia Funcke en Annabel van Spaendonck lazen voor en hielpen mee bij de heropening. Als vertegenwoordigers van De Schalm waren zij speciaal genodigden. Zie ook het artikel:

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/gijzelaarskind-joop-onnekink-die-pothelm-pet-en-hakenkruis-ik-griezel-er-nog-steeds-van~a647c191/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_web

november 2019 (Brabants Dagblad)

 
De kersverse ‘maestro’ Millen Derks (10) in actie.
 

Jonge maestro’s dirigeren Vughts symfonieorkest

VUGHT - Het stokje letterlijk en figuurlijk doorgeven aan de jeugd. Een doel dat amateur symfonieorkest Toermalijn uit Vught, dat vorig jaar zijn 35-jarige bestaan vierde, helder voor ogen heeft. In het verlengde daarvan toog een deel van het orkest naar basisschool De Schalm. Met als inzet de wekelijkse muziekles van leraar Jacques Noyons te verrijken met levensechte muziek. In een viertal sessies hielpen leerlingen vrijdagmiddag een handje met 'opstarten' door vluchtig in de huid van een 'maestro' te kruipen.

"Heee, allemaal opa’s en oma’s met instrumen­ten”, roept een van de leerlingen enthousiast bij het ‘binnenstormen’ van het speellokaal dat onder meer voorzien is van klimrekken. Terwijl het geluid aanzwelt, probeert muziekleraar Noyons(65) zo snel mogelijk orde te scheppen. Met succes. Achterin is het hoboïst Elly Laugs die eerst de toon aangeeft. ,,Muziekbands tellen vaak af voordat ze van leer trekken, zo van: ‘een-twee-drie’. Bij een orkest gebeurt dat nooit, die huren daarvoor speciaal een dirigent in. Helaas is de vaste dirigent van dit orkest nu niet hier. Dus vraag ik: wie van jullie durft?”, waagt Noyons.

De 10-jarige Millen Derks uit groep 7 reageert impulsief en stelt zich schijnbaar onbevreesd op vóór de orkestleden. Aanvankelijk klapt-ie -mede door alle plotselinge aandacht om zich heen- toch een beetje dicht. Maar dan beginnen zijn handen ineens gracieuze bewegingen te maken. ,,Muziek is gaaf, ik hou er wel van. Vooral als ik Queen hoor. Een instrument bespelen kan ik nog niet. Lijkt me echt moeilijk, net als de maat slaan. De dwarsfluit is mijn favoriet. Zolang de fluit me niet dwars zit, haha”, doet hij na zijn ‘maestrodebuut’ uit de doeken.

Noyons, die zélf deze speciale muziekles van een half uur heeft samengesteld, vraagt hierna om gezamenlijk het door hem gearrangeerde lied Believe van Lin Marsh te zingen. Dat de tekst Engelstalig is, vormt geen obstakel. Het is namelijk niet voor het eerst dat de leerlingen met het lied geconfronteerd worden. Even later komen de diverse instrumenten van het orkest afzonderlijk aan de orde. ,,Zie je die grote ‘cello’ daar? Dat noemen we een contrabas”, vervolgt Noyons. Om te laten horen wat zijn majestueuze instrument met én zonder strijkstok zoal kan, perst bassist Paul van de Laar enkele deelcomposities uit de klankkast. De melodieën bestaan uit een mix van zwaar melancholische en lichtvoetige jazzy klanken.

,,Dit was een ontzettend leuke les. Een keer wat anders”, concludeert de 10-jarige Taeke van Deursen na afloop. ,,Ik speel zelf gitaar. Al ongeveer een maand.",,Voor ons orkest was het een primeur. Dit is een van de weinige basisscholen waar het muziekonderwijs structureel in de lesprogramma's is ingebed. Daaraan willen we graag ons steentje bijdragen. Hopelijk gaan we dit vaker doen”, aldus violist Lenneke Bolhuis.

September 2019 (Het Klaverblad)
 
 

Burgemeester Van de Mortel werkt mee aan de Vughtse Vrijheidsrok

Woensdag 18 september bracht burgemeester Van de Mortel een bezoekje aan basisschool De Schalm. Samen met de kinderen uit groep 5 sprak hij over de betekenis van vrijheid. Natuurlijk knutselde hij ook mee aan de Vughtse Vrijheidsrok. Op 26 oktober is het 75 jaar geleden dat Vught is bevrijd. Op die dag onthullen we de reusachtige Vughtse vrijheidsrok gemaakt van ongeveer 2400 lapjes stof.

Ruim 1100 basisschoolkinderen uit Vught schilderen, krijten, borduren en tekenen op lapjes stof hun idee over vrijheid. Deze lapjes verwerkt Judith Abels, initiatiefneemster van dit kunstproject, tot een groot kunstwerk: de Bevrijdingsrok anno 2019. Dit in navolging van het idee van Mies Boissevain-van Lennep, dat iedere vrouw na de oorlog een eigen persoonlijke bevrijdingsrok zou ontwerpen van allemaal kleine stukjes stof, vol verhalen, herinneringen en gedachten aan belangrijke momenten in het leven van de maaksters

 

september 2018 (Het Klaverblad)

KWF blij met gift Kim en Mila

 

 

Afgelopen zaterdag overhandigden de vriendinnen Kim Reijnen (10) en Mila Salomons (11) een gift van € 137,50 aan Jolanda van de Mortel, voorzitter van KWF Vught. Het bedrag hadden ze zelf verzameld naar aanleiding van de langdurige ziekte en het recente overlijden van Kims negenjarige zusje Eef. Hun gift kan worde verhoogd door uw storting op de rekening van KWF Vught of een bijdrage aan de collecte die deze week plaatsvindt.

Op haar zesde jaar werd bij Eef Reijnen een hersentumor ontdekt. Ze bleek de enige in Nederland te zijn met deze zeldzame vorm van kanker. Haar ouders besloten daarop om haar een zo normaal mogelijk leven te geven. Tussen de vele ziekenhuisopnames door ging ze gewoon naar basisschool De Schalm, sportte enthousiast en speelde fijn met haar vriendinnen. Kim vertelt dat ze het vaak heel gezellig hadden. Mila speelde daarbij een belangrijke rol. “Als Eef soms erg ziek was, mocht Mila gewoon komen, alsof ze ook een zusje was.”

Het ontbrak dappere Eef nooit levensvreugde, mede dankzij haar omgeving. Kim: ”Toen ze blind was geworden na een behandeling, wilde ze gewoon blijven sporten. Op de tast beklom ze een steile wand. Dat vond ik heel knap van haar.” Haar laatste wens was een vakantie in Frankrijk met haar familie. Toen haar toestand plotseling verergerde, was een snelle terugtocht onvermijdelijk. Op 14 juli overleed ze thuis in bed.

Kim weet dat voor kankeronderzoek veel geld nodig is. Samen met haar moeder, meestal met Eef erbij, collecteerde ze al jaren voor het KWF. Zelf wilde ze ook iets doen. Daarom verkocht ze samen met Mila zelfgemaakte armbandjes. Later ging ze collecteren bij supermarkten. Het geld bewaarden ze in een afsluitbare drinkbeker. Deze werd zaterdag officieel overhandigd aan Jolanda van de Mortel en KWF-secretaris Nelly van Bolderen.

Jolanda van de Mortel: “We zijn diep onder de indruk van deze actie van Kim en Mila. Het is geweldig hoe zij samen zo’n mooi bedrag hebben verzameld voor dit belangrijke doel. Helaas is de strijd tegen kanker nog steeds niet gestreden. Geld voor onderzoek blijft hard nodig. Daarom geeft iedereen deze week hopelijk weer gul aan de KWF-collectanten.”