De Schalm in de media

Mei 2021 Herdenking kindertransport kamp Vught.

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/400-vlinders-om-joods-kindertransport-vanuit-vught-te-herdenken~a4fe9f69/

 

november 2019 (Brabants Dagblad)

Heropening Nationaal Monument Kamp Vught met koning Willem Alexander en leerlingen van De Schalm.

Door een bijzonder popje op een sokkel te plaatsen opende koning Willem-Alexander symbolisch het vernieuwde en uitgebreide NM Kamp Vught.
 

Sophia Funcke en Annabel van Spaendonck lazen voor en hielpen mee bij de heropening. Als vertegenwoordigers van De Schalm waren zij speciaal genodigden. Zie ook het artikel:

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/gijzelaarskind-joop-onnekink-die-pothelm-pet-en-hakenkruis-ik-griezel-er-nog-steeds-van~a647c191/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_web

november 2019 (Brabants Dagblad)

 
De kersverse ‘maestro’ Millen Derks (10) in actie.
 

Jonge maestro’s dirigeren Vughts symfonieorkest

VUGHT - Het stokje letterlijk en figuurlijk doorgeven aan de jeugd. Een doel dat amateur symfonieorkest Toermalijn uit Vught, dat vorig jaar zijn 35-jarige bestaan vierde, helder voor ogen heeft. In het verlengde daarvan toog een deel van het orkest naar basisschool De Schalm. Met als inzet de wekelijkse muziekles van leraar Jacques Noyons te verrijken met levensechte muziek. In een viertal sessies hielpen leerlingen vrijdagmiddag een handje met 'opstarten' door vluchtig in de huid van een 'maestro' te kruipen.

"Heee, allemaal opa’s en oma’s met instrumen­ten”, roept een van de leerlingen enthousiast bij het ‘binnenstormen’ van het speellokaal dat onder meer voorzien is van klimrekken. Terwijl het geluid aanzwelt, probeert muziekleraar Noyons(65) zo snel mogelijk orde te scheppen. Met succes. Achterin is het hoboïst Elly Laugs die eerst de toon aangeeft. ,,Muziekbands tellen vaak af voordat ze van leer trekken, zo van: ‘een-twee-drie’. Bij een orkest gebeurt dat nooit, die huren daarvoor speciaal een dirigent in. Helaas is de vaste dirigent van dit orkest nu niet hier. Dus vraag ik: wie van jullie durft?”, waagt Noyons.

De 10-jarige Millen Derks uit groep 7 reageert impulsief en stelt zich schijnbaar onbevreesd op vóór de orkestleden. Aanvankelijk klapt-ie -mede door alle plotselinge aandacht om zich heen- toch een beetje dicht. Maar dan beginnen zijn handen ineens gracieuze bewegingen te maken. ,,Muziek is gaaf, ik hou er wel van. Vooral als ik Queen hoor. Een instrument bespelen kan ik nog niet. Lijkt me echt moeilijk, net als de maat slaan. De dwarsfluit is mijn favoriet. Zolang de fluit me niet dwars zit, haha”, doet hij na zijn ‘maestrodebuut’ uit de doeken.

Noyons, die zélf deze speciale muziekles van een half uur heeft samengesteld, vraagt hierna om gezamenlijk het door hem gearrangeerde lied Believe van Lin Marsh te zingen. Dat de tekst Engelstalig is, vormt geen obstakel. Het is namelijk niet voor het eerst dat de leerlingen met het lied geconfronteerd worden. Even later komen de diverse instrumenten van het orkest afzonderlijk aan de orde. ,,Zie je die grote ‘cello’ daar? Dat noemen we een contrabas”, vervolgt Noyons. Om te laten horen wat zijn majestueuze instrument met én zonder strijkstok zoal kan, perst bassist Paul van de Laar enkele deelcomposities uit de klankkast. De melodieën bestaan uit een mix van zwaar melancholische en lichtvoetige jazzy klanken.

,,Dit was een ontzettend leuke les. Een keer wat anders”, concludeert de 10-jarige Taeke van Deursen na afloop. ,,Ik speel zelf gitaar. Al ongeveer een maand.",,Voor ons orkest was het een primeur. Dit is een van de weinige basisscholen waar het muziekonderwijs structureel in de lesprogramma's is ingebed. Daaraan willen we graag ons steentje bijdragen. Hopelijk gaan we dit vaker doen”, aldus violist Lenneke Bolhuis.

September 2019 (Het Klaverblad)
 
 

Burgemeester Van de Mortel werkt mee aan de Vughtse Vrijheidsrok

Woensdag 18 september bracht burgemeester Van de Mortel een bezoekje aan basisschool De Schalm. Samen met de kinderen uit groep 5 sprak hij over de betekenis van vrijheid. Natuurlijk knutselde hij ook mee aan de Vughtse Vrijheidsrok. Op 26 oktober is het 75 jaar geleden dat Vught is bevrijd. Op die dag onthullen we de reusachtige Vughtse vrijheidsrok gemaakt van ongeveer 2400 lapjes stof.

Ruim 1100 basisschoolkinderen uit Vught schilderen, krijten, borduren en tekenen op lapjes stof hun idee over vrijheid. Deze lapjes verwerkt Judith Abels, initiatiefneemster van dit kunstproject, tot een groot kunstwerk: de Bevrijdingsrok anno 2019. Dit in navolging van het idee van Mies Boissevain-van Lennep, dat iedere vrouw na de oorlog een eigen persoonlijke bevrijdingsrok zou ontwerpen van allemaal kleine stukjes stof, vol verhalen, herinneringen en gedachten aan belangrijke momenten in het leven van de maaksters

 

september 2018 (Het Klaverblad)

KWF blij met gift Kim en Mila

 

 

Afgelopen zaterdag overhandigden de vriendinnen Kim Reijnen (10) en Mila Salomons (11) een gift van € 137,50 aan Jolanda van de Mortel, voorzitter van KWF Vught. Het bedrag hadden ze zelf verzameld naar aanleiding van de langdurige ziekte en het recente overlijden van Kims negenjarige zusje Eef. Hun gift kan worde verhoogd door uw storting op de rekening van KWF Vught of een bijdrage aan de collecte die deze week plaatsvindt.

Op haar zesde jaar werd bij Eef Reijnen een hersentumor ontdekt. Ze bleek de enige in Nederland te zijn met deze zeldzame vorm van kanker. Haar ouders besloten daarop om haar een zo normaal mogelijk leven te geven. Tussen de vele ziekenhuisopnames door ging ze gewoon naar basisschool De Schalm, sportte enthousiast en speelde fijn met haar vriendinnen. Kim vertelt dat ze het vaak heel gezellig hadden. Mila speelde daarbij een belangrijke rol. “Als Eef soms erg ziek was, mocht Mila gewoon komen, alsof ze ook een zusje was.”

Het ontbrak dappere Eef nooit levensvreugde, mede dankzij haar omgeving. Kim: ”Toen ze blind was geworden na een behandeling, wilde ze gewoon blijven sporten. Op de tast beklom ze een steile wand. Dat vond ik heel knap van haar.” Haar laatste wens was een vakantie in Frankrijk met haar familie. Toen haar toestand plotseling verergerde, was een snelle terugtocht onvermijdelijk. Op 14 juli overleed ze thuis in bed.

Kim weet dat voor kankeronderzoek veel geld nodig is. Samen met haar moeder, meestal met Eef erbij, collecteerde ze al jaren voor het KWF. Zelf wilde ze ook iets doen. Daarom verkocht ze samen met Mila zelfgemaakte armbandjes. Later ging ze collecteren bij supermarkten. Het geld bewaarden ze in een afsluitbare drinkbeker. Deze werd zaterdag officieel overhandigd aan Jolanda van de Mortel en KWF-secretaris Nelly van Bolderen.

Jolanda van de Mortel: “We zijn diep onder de indruk van deze actie van Kim en Mila. Het is geweldig hoe zij samen zo’n mooi bedrag hebben verzameld voor dit belangrijke doel. Helaas is de strijd tegen kanker nog steeds niet gestreden. Geld voor onderzoek blijft hard nodig. Daarom geeft iedereen deze week hopelijk weer gul aan de KWF-collectanten.”juni 2018

BS De Schalm en NM Kamp Vught

De kinderen uit de groepen 7 van onze school herdenken jaarlijks de 'Kindertransporten van 6 en 7 juni 1943' bij NM Kamp Vught.

kinderstransporten NM Kamp Vught afb 1   kindertransporten afb 2
klik op de afbeelding voor meer info
over de herdenking van 2017
 
klik op de afbeelding voor meer info
over de herdenking van 2016

 

  VIDEOFRAGMENT van 2017

januari 2018:

Internationale handen in Brabant - Erasmus+

Uit 'Het Brabants Dagblad' van januari 2018:Op 8 januari 2018 is een uniek project in Vught gestart. Vier Europese vrijwilligers werken bij Stichting Leijestroom (op Basisschool De Schalm in Vught en Basisschool De Vlindertuin in ‘s-Hertogenbosch) en bij Stichting Vivent op de vestigingen ’s-Hertogenbosch en Rosmalen, later wordt het project uitgebreid met extra vrijwilligers. Leuk detail is dat Basisscholen De Schalm uit Vught en Basisschool De Vlindertuin, de eerste basisscholen zijn in Nederland die geaccrediteerd zijn om Europese vrijwilligers te ontvangen.   international hands
Bijzonder aan dit project is verder dat alle vrijwilligers wonen en werken op Vivent De Hooghe Clock. Dit is een innoverende vorm van wonen en werken samen met studenten, topsporters en dementerende bejaarden, waarbij er een bijzondere dynamiek tussen jong en oud ontstaat. Dit Europese vrijwilligers project is een initiatief van Hilda Spelt van IJSiq Foundation in samenwerking met Stichting Leijestroom, Gemeente ’s-Hertogenbosch en Vught, Stichting Vivent, en Avans Hogeschool.

 <<LEES MEER>>

Voor de publicatie op de website van Het BD KLIK HIER


19 april 2017:

kinderen groepen 8 steunen klasgenoot

Uit 'Het Klaverblad' van 19 april 2017:

vrienden van gr 8

24 maart 2017:

Meisjes groepen 6 & 7 van De Schalm winnen Vughtse Dance Battle.

Vrijdagavond 24 mrt., hebben de meisjes uit de groepen 6 & 7 van onze school de 'Vughtse Dance Battle' gewonnen.

Het was voor De Schalm de eerste keer dat we hieraan deel namen. Samen met dansjuf Lara hebben de meisjes verschillende woensdagmiddagen geoefend. Dit was ook goed te zien aan hun optreden. Wat een souplesse. We zijn erg trots op deze meisjes en feliciteren hen van harte.

In Het Klaverblad verscheen het volgende artikel:

20170330 Schalm wint Dance Battle

20 maart 2017:

Kinderen van De Schalm verspreiden GELUK in Vught.

De Schalm bestaat 90 jaar en dat wordt deze week gevierd middels een 'GELUKSWEEK'! In dat kader werd door de verschillende groepen vandaag GELUK verspreid in Vught. In het Brabants Dagblad verscheen hierover het volgende bericht:

20170320 Geluk verspreiden in gemeente Vught   20170320 Geluk verspreiden -2 

 


21 februari 2017:

Kinderen groep 8 geïnterviewd bij Jeugdjournaal over gevaren langs het spoor.

Uitzending gemist? Geen nood!

KLIK op één van onderstaande afbeeldingen en je kunt hen als nog horen én zien.

Jeugdjournaal 20170221 Jeugdjournaal 20170221

10 februari 2017:

Op bezoek bij 'Meret en Bart' in Stedelijk Museum 's Hertogenbosch

"Middernacht bij Meret en Bart"

Er staat iets te gebeuren in het huis van Meret en Bart. Je merkt het aan alles; de dingen wachten op wat gaat komen. De sieradenwillen schitteren en stralen, de schoenen willen een ommetje maken, de tafel een dansje wagen en de kast is het wachten moe. Er hangt iets in de lucht ....

Straks is het feest! Niet zomaar een feest, want bij Meret en Bart weet je nooit wat je kunt verwachten. Welkom in hun huis.

Deze tentoonstelling toont werk van surrealisten van het eerste uur uit de collectie van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch: Meret Oppenheim, Max Ernst, Man Ray en Joan Miró. Het Surrealisme ontstond in Parijs en had een hoogtepunt in de jaren 1925 – 1940. Een groep kunstenaars ontwikkelde een nieuwe manier om kunst te maken waarbij bekende beelden in onverwachte, verrassende combinaties opduiken.

De objecten worden gecombineerd met werk van hedendaagse ontwerpers zoals Bart Hess, Hans van Bentem en Wieki Somers. Zij gebruiken methodes en technieken die laten zien dat de verworvenheden van het surrealisme nog steeds zichtbaar zijn in onze beeldcultuur.

Kinderen van de groepen 1-2 t/m 8 brachten en brengen een bezoek aan deze tentoonstelling. In het Brabants Dagblad van 10 feb. en kort bericht over het bezoek van één van onze groepen aan deze tentoonstelling.

20170210 Middernacht bij Meret en Bart


30 november 2016:

De Schalm gaat naar REGIOFINALE First Lego League

Het thema van dit jaar is “Animal Allies” en draait om de interactie tussen mens en dier en hoe deze te verbeteren.

Joep, Jens, Anoek (gr. 6) Eva, Julia, Wout, Joep, Julian en Olivier (gr. 7) vertegenwoordigen dit jaar het FLL team ‘ De Bee-Bots ‘!

Zij hebben de problemen rondom de bijen gekozen en zijn informatie gaan inwinnen bij een imker.  Uiteindelijk hebben ze al hun informatie en oplossingen in een ‘stop-motion’ filmpje verwerkt. Kijk op onze Facebook pagina om dit mooie resultaat te bewonderen!

 


19 oktober 2016:

Meneer De Krom neemt na 42 jaar werken afscheid van zijn school, bs De Schalm!

In Het Klaverblad van 19 oktober stond onderstaand stukje!

meneer De Krom neemt afscheid van bs De Schalm

of KLIK HIER


15 april 2016:

'POST UIT GRIEKENLAND'.

uit Het Brabants Dagblad van 15 april 2016: 

 post uit Griekenland

Of ga naar: http://www.bd.nl/regio/den-bosch-e-o/vught/vughtse-kinderen-wisselen-kunstwerkjes-uit-met-griekenland-en-itali%C3%AB-1.5922521


06 en 13 maart 2016:

DE SCHALM MEISJES EN JONGENS gr. 7-8 SCHOOLVOETBALKAMPIOEN VAN VUGHT.

Zowel de meisjes als de jongens van de groepen 7 & 8 zijn schoolvoetbalkampioen van Vught geworden.

Op woensdagmiddag 6 maart gaven de meisjes van groep 7/8, onder luide toejuichingen van de jongens uit deze groepen, het eerste goede voorbeeld. Zij speelden een perfect toernooi en bekroonden het goede spel door in de finale met 1 - 0  te winnen. Hiermee werd het eerste schoolvoetbalkampioenschap een feit.

Behalve het 1e meisjesteam werd in poule 2 ook het 3e meisjesteam schoolvoetbalkampioen, eveneens een hele goede prestatie.

De meisjes van team 2 wisten in deze poule beslag te leggen op de 2e plaats waardoor het erepodium mooi 'wit-blauw' kleurde.

Op 13 maart was het de beurt aan de jongens uit de groepen 7/8. Ook zij speelden een PERFECT toernooi waardoor zij, in navolging van de meisjes na een met 1-0 gewonnen finale, tot SCHOOLVOETBALKAMPIOEN van Vught uit geroepen konden worden. Ook dit leidde, net als een week eerder, tot uitzinnige vreugde bij zowel de jongens als bij de coach (lees hieronder het verslag in het BD van 14 apr.).

Trainers, coaches, juffen en meester van groep 7 & 8, ouders verzorgers en alle fans/supporters van HARTE PROFICIAT met de behaalde resultaten en dank voor jullie inzet. Geniet van het resultaat en nu op naar het Regionaal kampioenschap. Veel succes daar.

Komende week is het de beurt aan de jongens en meisjes uit de groepen 5 en 6 om zich te meten met de kinderen van de andere Vughtse basisscholen. Laten we hopen dat ook zij in staat zijn om tot de finale door te dringen. Dan is alles mogelijk want 'de bal is rond'!

uit Het Brabants Dagblad van 14 april 2016: 

Meisjes gr 7/8 schoolvoetbalkampioen 2016 

 

Jongens groep 7/8 schoolvoetbalkampioen 2016 

meisjes 7-8 kampioen - (05)    schoolvoetbal jongens 7-8 kampioen 

Volg De Schalm ook op Facebook en Twitter

Facebook pagina De Schalm  

06 maart 2016:

DE SCHALM SCHOOLSCHAAKKAMPIOEN VAN VUGHT EN CROMVOIRT.

Vanmiddag is het 1e TEAM van bs De Schalm schoolschaakkampioen geworden. Tijdens een spannende middag wisten onze kanjers de titel van afgelopen jaar te prolongeren. Dat het géén eenvoudige klus was, on je goed zien aan de gespannen gezichtjes tijdens de wedstrijden.

De titel kreeg nog eens extra glans doordat het 'Vughts schoolschaaktalent van 2016' ook naar De Schalm ging. Tabe was het die deze titel voor zich opeiste.

Iedereen die meegeholpen heeft aan dit succes, ouders, leerkrachten, opa's en oma's dank voor jullie hulp en support.

PROFICIAT allemaal

uit Het Klaverblad van 13 april 2016:

De Schalm schoolschaakkampioen Vught 2016 

 


 

 09 februari 2016:

DE SCHALM WINT 'KINDEROPOCHT' VUGHT

Onder 'Winterse omstandigheden', wint maar vandaag vooral veel regen, zijn de kinderen van De Schalm er, samen met een grote groep enthousiaste ouders en leerkrachten, in geslaagd om de EERSTE PRIJS tijdens de Kinderoptocht te winnen! Iedereen van HARTE GEFELICITEERD met deze knappe overwinning. Was de presentatieprijs tijdens 'Deun en Deinder' al een bekroning op al het werk wat er door een ieder is verricht, deze eerste prijs tijdens de optocht in Vught is de KROON op het werk.

PROFICIAT ALLEMAAL

1e pr Kinderoptocht 2016


uit Het Klaverblad van 10 februari 2016:

 Onderstaand bericht stond deze week in 'HET KLAVERBLAD'

DE SCHALM presenteert 'NATUUREDUCATIE' tijdens informatieavond 

 Klaverblad 20160210

 


uit Het Klaverblad van 03 februari 2016:

 Onderstaande berichten stonden deze week in 'HET KLAVERBLAD'

KINDEREN DE SCHALM BEZOEKEN 'BOUWHAL CARNAVAL' 

 Klaverblad 20160203 -3

 

 DE SCHALM HEEFT EIGEN 'SCHALMBIBLIOTHEEK'

DE SCHALM PRESENTEERT 'NATUURPROGRAMMA' 

   

 

uit Het Klaverblad van 14 oktober 2015:
 
 DE SCHALM HELE DAG IN HET TEKEN VAN TECHNIEK VIA 'MAD SCIENCE'

 Mad Sciencedag